Rotkva: Hranljive vrednosti i zdravstvene prednosti

Rotkvice možda nisu najpopularnije povrće u vašoj bašti, ali su jedna od najzdravijih.

(Photo: Unsplash.com)

Ovo potcenjeno korenasto povrće prepuno je hranljivih materija. Oni čak mogu pomoći ili sprečiti neka zdravstvena stanja.

5 zdravstvenih prednosti rotkvice

Rotkvice nisu dobro proučene za konvencionalnu medicinsku upotrebu. Većina studija je rađena na životinjama, a ne na ljudima. I pored toga, rotkvice su vekovima korišćene kao narodni lek. Koriste se u ajurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicini za lečenje mnogih stanja kao što su groznica, bol u grlu, poremećaji žuči i upale.

Rotkvice mogu ponuditi ove dodatne zdravstvene prednosti.

Oni neće poremetiti vaš plan zdrave ishrane

Porcija od 1/2 šolje narezanih rotkvica sadrži oko 12 kalorija i praktično nema masti, tako da neće sabotirati vašu zdravu ishranu.

Rotkvice su dobar izvor vitamina C. Samo 1/2 šolje nudi oko 14 procenata preporučene dnevne doze. Vitamin C je antioksidans koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala u vašem telu i pomaže u sprečavanju oštećenja ćelija uzrokovanih starenjem, nezdravim načinom života i toksinima iz životne sredine. Vitamin C takođe igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena, koji podržava zdravu kožu i krvne sudove.

Rotkvice sadrže male količine:

 • kalijum
 • folna kiselina
 • riboflavin
 • niacin
 • vitamin B-6
 • vitamin K
 • kalcijum
 • magnezijum
 • cink
 • fosfor
 • bakar
 • mangan
 • natrijum

Antikancerogena svojstva

Jedenje povrća krstaša poput rotkvice može pomoći u prevenciji raka. Prema Institutu Linus Pauling, povrće krstaša sadrži jedinjenja koja se razlažu u izotiocijanate kada se kombinuju sa vodom. Izotiocijanati pomažu u čišćenju tela od supstanci koje izazivaju rak i sprečavaju razvoj tumora.

Studija iz 2010. godine otkrila je da ekstrakt korena rotkvice sadrži nekoliko vrsta izotiocijanata koji izazivaju ćelijsku smrt u nekim ćelijskim linijama raka.

Pomažu u poboljšanju funkcije varenja

Porcija rotkvice od 1/2 šolje daje 1 gram vlakana. Konzumiranje nekoliko porcija svakog dana pomaže vam da postignete cilj dnevnog unosa vlakana. Vlakna pomažu u sprečavanju opstipacije tako što povećavaju stolicu i pomažu otpadu da se kreće kroz creva. Vlakna vam takođe mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi, a povezana su sa gubitkom težine i nižim holesterolom.

Listovi rotkvice mogu biti posebno korisni. Rezultati studije iz 2008. na pacovima hranjenim dijetom sa visokim sadržajem holesterola sugerišu da su listovi rotkvice dobar izvor vlakana koji pomažu u poboljšanju funkcije varenja. Ovo može biti delimično zbog povećane proizvodnje žuči.

Odvojena studija je pokazala da sok od rotkvice može pomoći u prevenciji čira na želucu tako što štiti želučano tkivo i jača mukoznu barijeru. Barijera sluzokože pomaže u zaštiti vašeg želuca i creva od neprijateljskih mikroorganizama i štetnih toksina koji mogu izazvati čireve i upale.

Antifungalna svojstva

Rotkvice su prirodni antifungalni lek. Sadrže antifungalni protein RsAFP2. Jedna studija je otkrila da je RsAFP2 izazvao ćelijsku smrt u Candida albicans, uobičajenoj gljivici koja se obično nalazi kod ljudi. Kada Candida albicans preraste, može izazvati vaginalne gljivične infekcije, oralne gljivične infekcije (drozd) i invazivnu kandidijazu.

Ranija studija na miševima pokazala je da RsAFP2 nije bio efikasan samo protiv Candida albicans, već i drugih vrsta Candida u manjem stepenu. RsAFP2 nije bio efikasan protiv sojeva Candida glabrata.

Pomže u smanjenju zen efekata

Zearalenon (zen) je toksična gljiva koja napada mnoge useve kukuruza i stočnu hranu. Povezan je sa reproduktivnim problemima kod životinja i ljudi, iako se rizik za ljude smatra malim. Prema studiji iz 2008. godine, ekstrakt rotkvice je poboljšao nivo antioksidansa kod miševa i može se smatrati sigurnim načinom za smanjenje ili sprečavanje zen efekata.

Nutritivne tablice

Saznajte više o nutritivnoj vrednosti jedenja sirovih rotkvica. Crveni globusi, sirovi, 1/2 šolje narezani:

 • Kalorije: 12 kalorija
 • Proteini: 0,35 g
 • Ugljeni hidrati: 2,0 g
 • Dijetalna vlakna: 1 g
 • Kalijum: 134,56 mg
 • Folna kiselina: 15,66 mcg

Šta su rotkvice?

Rotkvice su korjenasto povrće iz porodice Brassica. Bliski rođaci rotkvice uključuju:

Sijalice rotkvice, koje se nazivaju i globusi, dolaze u mnogim oblicima i bojama. Najpopularnija sorta rotkvice u Sjedinjenim Državama je jarko crvena i podseća na ping-pong lopticu sa malim repom. Druge sorte su bele, ljubičaste ili crne. Mogu biti veće i duguljastog oblika.

Većina rotkvica ima biber ukus, mada neke mogu biti slatke. Sorte svetlije boje poput bele, zimske daikon rotkvice imaju blaži ukus. Rotkvice postaju previše oštre ako se predugo ostave u zemlji ili se ne pojedu odmah. Manje rotkvice obično imaju najbolji ukus i teksturu.

Ukusni načini upotrebe rotkvica

Nemojte se ograničavati samo na upotrebu rotkvice u salatama. Razmišljaj van okvira! Pikantan ukus rotkvice dobro se uklapa u mnoge recepte. Evo nekoliko načina da uključite rotkvice u svoju ishranu:

 • Dodajte tanke kriške rotkvice u sendviče.
 • Napravite umak od rotkvice tako što ćete pulsirati 1/2 šolje grčkog jogurta, 1/4 šolje seckane rotkvice, jednog mlevenog čena belog luka i malo crnog vinskog sirćeta u mašini za hranu dok ne postane glatka.
 • Dodajte nekoliko rendanih rotkvica u svoju omiljenu salatu.
 • Dajte salatu od tunjevine ili salatu od piletine pobiberite i hrskajte dodavanjem 1 do 2 kašičice seckane rotkvice.
 • Krupno iseckane rotkvice daju takos pikantnu hrskavost.
 • Odrezak ili pljeskavicu prelijte kriškama rotkvice na žaru.
 • Koristite rotkvice kao zdravu hranu za umake.
 • Pokiseli ih kao krastavce.

Kada pripremate rotkvice, ne bacajte zelene delove. Zeleni delovi su ukusni i zdravi. Ukusni su u salatama ili prženi na malo maslinovog ulja i belog luka. Takođe ih možete mešati sa drugim zelenilom kao što su senf, repa, kelj i spanać.

Zaključak

Rotkvice su dobre za vas. Generalno su bezbedne za jelo, ali nemojte preterati ako imate problema sa štitnom žlezdom.

Prekomerne količine mogu ometati proizvodnju tiroidnih hormona. Studija na pacovima otkrila je da hronična konzumacija rotkvice povećava težinu štitne žlezde i smanjuje nivoe tiroidnih hormona. Ovo je oponašalo hipoaktivno stanje štitne žlezde čak i nakon dodavanja joda. Pošto rotkvice mogu povećati proizvodnju žuči, nemojte ih jesti bez odobrenja lekara ako imate kamen u žuči.

Sledeći put kada budete šetali kroz odeljak sa proizvodima u vašoj prodavnici, ne dozvolite da rotkvice budu naknadna misao. Možda nećete moći da konzumirate dovoljno da ispunite preporučeni unos svih hranljivih materija, ali dodavanjem jedne ili dve porcije u ishranu svakog dana dobijate zdravu dozu korisnih hranljivih materija i jedinjenja koja se bore protiv bolesti.

Često postavljana pitanja

Koje su nutritivne vrednosti rotkvice?

Rotkvice su malokalorične i dobar su izvor vitamina C, vlakana i kalijuma. Takođe sadrže male količine folata, riboflavina, magnezijuma i kalcijuma.

Koje su zdravstvene prednosti rotkvice?

Rotkvice imaju nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući pomoć varenju, poboljšanje funkcije jetre, smanjenje upale i jačanje imunološkog sistema. Takođe se veruje da imaju potencijalne koristi za zdravlje srca, kontrolišu nivo šećera u krvi i smanjuju rizik od raka.

Da li su rotkvice dobre za gubitak težine?

Da, rotkvice su niskokalorično povrće koje može pomoći u gubitku težine. Takođe su bogati vlaknima, što vam može pomoći da se osećate sito i sprečite prejedanje.

Može li rotkvica sniziti krvni pritisak?

Da, rotkvice sadrže kalijum, za koji se pokazalo da pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Kalijum pomaže da se uravnoteži efekat natrijuma, koji može izazvati povećanje krvnog pritiska.

Da li je rotkvica dobra za dijabetičare?

Da, rotkvice su povrće sa malo ugljenih hidrata koje može biti korisno za osobe sa dijabetesom. Sadrže vlakna i imaju nizak glikemijski indeks, što znači da mogu pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi.

Da li je rotkvica dobra za zdravlje probave?

Da, rotkvice sadrže vlakna i vodu, što može pomoći u regulisanju varenja i sprečavanju zatvora. Takođe se veruje da imaju koristi za varenje zbog svojih antiinflamatornih svojstava.

Oglašavajte svoje poslovanje na našoj web stranici.