Kupus: Hranljive vrednosti i zdravstvene prednosti

Kupus je kao deda povrća. Star koliko je dan dug, čuva se godinama, donosi impresivnu dozu vitamina i skroman je kao povrće.

Kupus je zdrav i jeftin izbor povrća. Takođe ima odličan ukus i može se koristiti na mnogo različitih načina. Možete uživati u ljutom ukusu i hrskavoj teksturi sirovog kupusa ili slatkoći kuvanog kupusa.

Kupus ima malo zasićenih masti i holesterola. Kupus je bogat dijetetskim vlaknima, vitaminom C, vitaminom K, folatom, kalijumom, manganom, vitaminom A, tiaminom, vitaminom B6, kalcijumom i gvožđem. Jedna šolja kupusa je oko 15 kalorija. Poznato je da pijenje soka od kupusa pomaže u lečenju čira na želucu i crevima.

(Photo: Unsplash.com)

Ovaj članak vam govori sve što treba da znate o kupusu.

Zdravstvene koristi kupusa

Kupus, koji se zbog sličnog izgleda često svrstava u istu kategoriju kao i zelena salata, zapravo je deo porodice povrća krstaša.

Povrće krstaša kao što su kupus, kelj i brokoli poznato je po tome što je prepuno korisnih hranljivih materija. Ako pokušavate da poboljšate svoju ishranu, povrće od krstaša je dobro mesto za početak.

Kupus može pomoći u zaštiti od zračenja, prevenciji raka i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Kupus može da varira u boji od zelene do crvene i ljubičaste, a listovi mogu biti glatki ili naborani. Postoji veliki broj proizvoda od kupusa koji se mogu kupiti na mreži. Sa manje od 20 kalorija po pola kuvanoj šoljici, to je povrće za koje vredi napraviti mesta na tanjiru.

Brze činjenice o kupusu

 • Kupus je povrće iz porodice krstaša.
 • Hemikalija u kupusu može zaštititi od negativnih efekata zračenja.
 • Sulforafan koji se nalazi u kupusu može pomoći u zaštiti od raka.
 • Pola šolje kuvanog kupusa sadrži 81,5 mikrograma vitamina K.

Prednosti

Konzumiranje voća i povrća svih vrsta odavno je povezano sa smanjenim rizikom od mnogih štetnih zdravstvenih stanja.

Mnoge studije sugerišu da povećanje potrošnje biljne hrane kao što je kupus smanjuje rizik od dijabetesa, gojaznosti, srčanih bolesti i ukupne smrtnosti. Takođe može pomoći u promovisanju zdravog tena, povećane energije i ukupne manje težine.

Prevencija raka

Još jedno potencijalno jedinjenje za borbu protiv raka koje se nalazi u kupusu je sulforafan. Istraživanja u poslednjih 30 godina dosledno su pokazala da je konzumacija povrća krstaša povezana sa manjim rizikom od raka.

U skorije vreme, istraživači su uspeli da preciziraju da jedinjenje koje sadrži sumpor i koje povrću krstaša daje gorak ukus – sulforafan – takođe im daje moć u borbi protiv raka.

Zdravlje srca

Pokazalo se da isti moćni antocijanini u crvenom kupusu koji pomažu u zaštiti od raka suzbijaju upale koje mogu dovesti do kardiovaskularnih bolesti.

Nedavni izveštaj u American Journal of Clinical Nutrition povezao je unos hrane bogate flavonoidima sa manjim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti i ukazao da čak i male količine hrane bogate flavonoidima mogu biti korisne. Visok sadržaj polifenola u kupusu takođe može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti sprečavanjem agregacije trombocita i snižavanjem krvnog pritiska.

Imunitet i varenje

Popularan način konzumiranja kupusa je u fermentisanom obliku kao što su kiseli kupus i kimči. Prepuna probiotika, fermentisana hrana može biti jedna od najboljih stvari koje možete konzumirati za svoj imuni i probavni sistem. Zdravi mikrobi stvaraju kiselu sredinu za očuvanje i razvoj ukusa; enzimi proizvedeni fermentacijom olakšavaju apsorpciju vitamina i minerala.

Sadržaj vlakana i vode u kupusu takođe pomaže u sprečavanju zatvora i održavanju zdravog digestivnog trakta. Konzumiranje adekvatnih vlakana podstiče redovnost, što je ključno za izlučivanje toksina putem žuči i stolice.

Nedavne studije su pokazale da dijetalna vlakna mogu čak igrati ulogu u regulisanju imunološkog sistema i upale, čime se smanjuje rizik od stanja povezanih sa upalom kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, rak i gojaznost.

Ishrana

Prema Nacionalnoj bazi podataka o nutrijentima USDA, 1 ½ šolje (75 grama) iseckanog kuvanog kupusa sadrži:

 • 17 kalorija
 • 4 grama ugljenih hidrata (uključujući 1 gram vlakana i 2 grama šećera)
 • 1 gram proteina

Pola šolje kuvanog kupusa obezbedilo bi 30-35 procenata vaših dnevnih potreba za vitaminom C. Takođe obezbeđuje:

 • 81,5 mikrograma vitamina K
 • 11 miligrama magnezijuma
 • 22 mikrograma folata

Plus, manje količine vitamina B-6, kalcijuma, kalijuma i tiamina.

Kupus sadrži antioksidante holin, beta-karoten, lutein i zeaksantin, kao i flavonoide kempferol, kvercetin i apigenin.

Crveni kupus obično sadrži više ovih jedinjenja nego zeleni kupus.

Dijeta

Birajte kupus koji je težak za svoju veličinu. Uverite se da su listovi čvrsti jer labavi listovi ukazuju na stariji kupus. Čuvajte kupus u frižideru do 2 nedelje.

Kupus se može jesti sirov, kuvan na pari, kuvan, pečen, dinstan ili punjen. Miris sumpora koji se često povezuje sa kupusom razvija se samo kada je kupus prekuvan. Što se kupus duže kuva, miris postaje jači.

Brzi saveti kako da jedete više kupusa:

 • Neka bude jednostavno i pečeni seckani kupus pokapajte maslinovim uljem, mlevenim crnim biberom i mlevenim belim lukom
 • Dodajte seckani kupus u svežu zelenu salatu
 • Na kraju kuvanja u bilo koju supu ili čorbi dodajte seckani kupus

Evo 6 fascinantnih činjenica o kupusu

 1. Kupus dolazi od divlje gorušice. To je član porodice Brassica, opsežne porodice koja uključuje zelje, prokulice, brokoli i karfiol. Biljke sa velikim terminalnim pupoljcima postale su kupusnjače, dok su poželjni listovi postali kelj i zelenilo. Kineski brokoli i prokulice razvijeni su od biljaka sa velikim bočnim pupoljcima, a stabljika je razvijena da postane keleraba.
 2. Iako nije idealno, očigledno možete preživeti samo na kupusu! Ili barem priče kažu da Diogen, grčki filozof, nije jeo ništa osim kupusa i nije ništa pio osim vode.
 3. Kupus je heroj u vreme gladi. Istorijski gledano, kupus je hranio ljude u vremenima ekonomskih depresija i prirodnih katastrofa. Kupus je postao još važnija namirnica tokom Velike gladi od krompira (kada je propadanje useva bilo uzrokovano kasnom bojom). Počevši od 1845. godine, bolest krompira koja je počela u Belgiji proširila se širom Evrope i imala razorne posledice u Irskoj (gde su siromašni živeli skoro isključivo od krompira). Kupus je bio jeftin, lako dostupan i dovoljno izdržljiv da preživi hladne zime da nahrani gladne ljude.
 4. Kupus je nekada bio luksuz (i smatran boljim od većine povrća). Kupus se najpoznatije koristio u Starom Rimu i Egiptu kao hrana koja se jela pre noćnog pijenja da bi pomogao kod sutrašnjeg mamurluka i podstakao goste da piju više.
 5. Kupus može ublažiti glavobolju. Svakodnevno ispijanje sirovog soka od kupusa ili stavljanje tople obloge punjene pireom od kupusa na čelo može zvučati ludo, ali mnogi ljudi koji boluju od glavobolje kunu se u ovu tehniku!
 6. Kupus pomaže kod akni. Pošto je kupus bogat sumporom, mineralom za ulepšavanje, on iznutra evoluira u keratin, proteinsku supstancu neophodnu za zdravu kosu, nokte i kožu.

Često postavljana pitanja

Koje su hranljive vrednosti kupusa?

Kupus je niskokalorično povrće koje je bogato vlaknima, vitaminima i mineralima, uključujući vitamin C, vitamin K i vitamin B6, kao i kalijum i magnezijum.

Koje su zdravstvene prednosti jedenja kupusa?

Kupus je hranljivo povrće koje može pružiti zdravstvene beneficije kao što su smanjenje upale, poboljšanje zdravlja probave i zaštita od određenih vrsta raka.

Koliko kalorija ima glavica kupusa?

Srednja glavica kupusa sadrži oko 100 kalorija.

Da li je kupus bogat vlaknima?

Da, kupus je dobar izvor vlakana, sa srednjom glavicom koja sadrži oko 5 grama.

Koji vitamini i minerali se nalaze u kupusu?

Kupus je bogat vitaminima C, K i B6, kao i kalijumom, magnezijumom i folatom.

Da li je kupus dobar za gubitak težine?

Da, kupus je niskokalorična hrana koja može biti koristan dodatak ishrani za mršavljenje zbog visokog sadržaja vlakana i male gustine kalorija.

Može li konzumiranje kupusa pomoći u smanjenju nivoa holesterola?

Neke studije sugerišu da konzumiranje kupusa može pomoći u smanjenju nivoa holesterola smanjenjem količine holesterola koji telo apsorbuje.

Koji je najbolji način da se kuva kupus?

Kupus se može kuvati na različite načine, uključujući kuvanje, paru, sotiranje i pečenje. Izaberite metod kuvanja na osnovu ličnih preferencija i jela koje se priprema.

Oglašavajte svoje poslovanje na našoj web stranici.